راهنمای کامل آمادگی برای رادیولوژی کمر
رادیوگرافی کمریک روش تصویربرداری پزشکی است که برای بررسی ساختارهای مختلف ستون فقرات استفاده می شود. این روش از اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر از ستون فقرات استفاده می کند.رادیوگرافی کمر برای تشخیص طیف گسترده ای از بیماری ها و شرایط ستون فقرات استفاده می شود، از جمله: آسیب های ستون فقرات،ناهنجاری های مادرزادی ستون فقرات، تومورهای ستون فقرات، بیماری های دژنراتیو ستون فقرات
رادیوگرافی کمر یک روش ایمن و بدون درد است. با این حال، برای اطمینان از اینکه تصاویر واضح و دقیقی به دست آید، مهم است که برای این آزمایش آماده باشید.در این مقاله، نکاتی را برای آمادگی برای رادیولوژی کمر ارائه می دهیم.
در مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱ بیماران و پزشکان محترم می توانند با استفاده ازسیستم ذخیره و ارسال تصاویر پزشکی تحت وب (PACS) در هرجای دنیا با استفاده از کدپذیرش خود، تصاویر و گزارشات مربوطه را مشاهده نمایند.
جواب دهی آنلاینآمادگی برای رادیولوژی کمر
اگر پزشک شما گفته است که باید قبل از رادیولوژی کمر روده خود را پاکسازی کنید، باید دستورالعمل های او را دنبال کنید. پاکسازی روده برای اطمینان از اینکه تصاویر واضح و دقیقی از ستون فقرات به دست آید، ضروری است.
نحوه خوردن روغن کرچک برای رادیولوژی
روغن کرچک یک مسهل طبیعی است که برای پاکسازی روده قبل از برخی آزمایشات تصویربرداری، مانند رادیوگرافی کمر، استفاده می شود. روغن کرچک با تحریک انقباضات روده، باعث حرکت مدفوع می شود.
برای خوردن روغن کرچک برای رادیولوژی، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
۱. روغن کرچک را از یخچال خارج کنید تا به دمای اتاق برسد.
۲. یک شیشه روغن کرچک ۴۰ گرمی را بردارید و آن را به طور کامل بنوشید.
۳. پس از خوردن روغن کرچک، ۲۴۰ میلی لیتر آب یا مایعات دیگر بنوشید.
معمولاً، ۱ تا ۲ ساعت پس از خوردن روغن کرچک، حرکات روده شروع می شود. اگر در این مدت حرکات روده نداشتید، می توانید یک یا دو قرص دایمتیکن جویدنی مصرف کنید.
توجه داشته باشید که روغن کرچک می تواند باعث ناراحتی معده، اسهال و حالت تهوع شود. اگر این علائم را تجربه کردید، می توانید از داروهای بدون نسخه برای تسکین آنها استفاده کنید.
در اینجا چند نکته برای خوردن روغن کرچک برای رادیولوژی آورده شده است:
- روغن کرچک را به تنهایی بنوشید.
- پس از خوردن روغن کرچک، تا زمانی که حرکات روده شروع نشده است، چیزی نخورید.
- اگر باردار هستید یا به هر دارویی حساسیت دارید، قبل از خوردن روغن کرچک با پزشک خود صحبت کنید.
اگر نگران عوارض جانبی روغن کرچک هستید، می توانید از سایر روش های پاکسازی روده برای رادیولوژی استفاده کنید. برخی از این روش ها عبارتند از:
- مصرف ملین
- استفاده از پودر آلوئه ورا
- استفاده از سولفات منیزیم
پزشک یا تکنسین رادیولوژی می تواند در مورد بهترین روش پاکسازی روده برای شما مشاوره دهد.اگر قرار است از روش دیگری برای پاکسازی روده استفاده کنید، باید دستورالعمل های پزشک یا تکنسین رادیولوژی خود را دنبال کنید.
آنچه باید با خود بیاورید
برای رادیولوژی کمر، باید مدارک پزشکی خود، از جمله بیمه درمانی، کارت شناسایی و نسخه پزشک خود را با خود بیاورید.
آنچه باید بپوشید
برای رادیولوژی کمر، باید لباس هایی بپوشید که راحت و گشاد باشند. لباس هایی که دکمه یا زیپ دارند، بهترین گزینه هستند. از پوشیدن لباس هایی که فلز دارند، مانند جواهرات یا کمربند، خودداری کنید.
چه انتظاری داشته باشید
در روز آزمایش، باید به موقع در مرکز رادیولوژی حاضر شوید. تکنسین رادیولوژی شما را راهنمایی خواهد کرد.
برای انجام رادیولوژی کمر، باید روی یک تخت در دستگاه رادیولوژی قرار بگیرید. تخت به آرامی در داخل محفظه رادیولوژی حرکت می کند، در حالی که از شما خواسته می شود در حالت ساکن قرار گیرید.
اشعه ایکس از طریق بدن شما عبور می کند و توسط یک گیرنده خاص جمع آوری می شود. این اطلاعات سپس توسط یک کامپیوتر پردازش می شود تا تصاویر از ستون فقرات شما ایجاد شود.
رادیوگرافی کمر معمولاً حدود ۱۵ دقیقه طول می کشد.
عوارض جانبی رادیوگرافی کمر
رادیوگرافی کمر یک روش ایمن و بدون درد است. با این حال، ممکن است برخی عوارض جانبی خفیف مانند حالت تهوع یا سردرد ایجاد کند.
اگر در مورد عوارض جانبی رادیولوژی کمر نگرانی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
در عکسبرداری kuB بیمار باید آمادگی قبلی داشته باشد، یعنی در شب قبل از رادیوگرافی با تجویز مسهل های روغنی و داروهای جذب کننده گاز روده و یا داروهای کمکی به منظور به حرکت در انداختن حالات طبیعی روده در صورت وجود یبوست در بعضی افراد و تخلیه مثانه از ادرار، سعی شود تا موانع تصویری که کلیه ها و دستگاه صفراوی و غیره را می پوشاند از سر راه برداشته شوند. اهمیت این موضوع در مواردی که هدف عکسبرداری سنگ ریزه های ادراری و یا حدود و اندازه اعضای داخل شکمی است بیشتر است.
دستورات آمادگی برحسب وزن – سن – جنسیت و چگونگی حال عمومی و وضع بیماری تغییر می کند.
با دیدن بیمار، داروهای لازم و مقدار مصرفی مناسب آن تعیین می شود. البته می توان در صورت فوریت بیماری، بدون اتلاف وقت در همان مراجعه اول و بدون هیچگونه آمادگی قبلی عکس ساده شکم گرفت. در بسیاری از موارد یک عکس ساده فوری از شکم، باعث تشخیص قطعی بیماری شدهو اقدامات درمانی اولیه تسریع می گردند.
پرتونگاری از شکم در مواردی مانند آپاندیست کولیک نفرتیک – تصادف – بلع اجسام خارجی – انواژیناسیون – پیچ خوردگی روده و غیره که آزمایش جنبه فوری دارد زمان بسیار مهم است، آزمایش بدون هیچ آمادگی قبلی انجام می شود.
رادیوگرافی مهره کمری
آمادگی ها:
- همانند آمادگی بیمار (K-u-B) است.
- شب قبل استفاده از مسهل و صبح گرافی ناشتا باشد.
- در این آزمون ها بیمار بایستی قبلا آماده باشد زیرا در صورت پاک بودن روده ها، مهره ها بهتر دیده می شوند.
- برای جلوگیری از پراکندگی اشعه باید مثانه کاملا تخلیه شود .
- از یک روز قبل از انجام گرافی از مصرف غذاهای نفاق ( نخود، لوبیا ، عدس ، شیر ، نوشابه و نوشیدنیهای گازدار و…) پرهیز شود.
- نهار روز قبل سوپ ساده میل شود.
- عصر روز قبل ساعت ۸ یک شیشه روغن کرچک ۴۰ گرمی کامل میل شود .( برای اطفال زیر ۱۲ سال نصف این مقدار صرف شود ).
- یک ساعت بعد ۴ عدد قرص دایمتیکن جویدنی به فاصله یک ساعت از همدیگر مصرف شود ( ۲ تایی ).
- پس از مصرف روغن کرچک، به میزان فراوان مایعات مصرف شده و شام میل نشود.
- صبح روز گرافی ۲ عدد قرص دایمتیکن دیگر به فاصله هر ۱۵ دقیقه جویده شود.
لوازم مصرفی مورد نیاز:
- یک شیشه روغن کرچک
- شش عدد قرص دایمتیکن جویدنی
آمادگی های قبل از رادیوگرافی با ماده حاجب
- ۶ ساعت قبل از وقت تعیین شده ناشتا باشید. سطح ایده آل قند خون برای اسکن، FBS≤۲۰۰mg/dl است.
- توصیه می شود به مدت ۲۴ ساعت قبل از انجام تصویر برداری، از مصرف آدامس خوددرای نمایید.
- در فصول سرد، لباس گرم و راحت بپوشید. لباس شما نباید وسایل فلزی (شامل دکمه فلزی) داشته باشد.
- مصرف مرغ، ماهی، گوشت، تخم مرغ، کره ، لبنیات و سالاد مانعی ندارد.
- در صورت مصرف داروهایی غیر از داروهای بیماری قند( متفورمین)، آن ها را طبق روال همیشه با آب مصرف نمایید.
- در صورت مصرف متفورمین از ۴۸ ساعت قبل از آزمون، مصرف متفورمین را قطع نمایید.
- لیست داروهای مصرفی و تصویر برداری گذشته شامل عکس رادیولوژی، CT اسکن، MRI، سونوگرافی یا پزشکی هسته ای شامل PET/CT های قبلی را همراه داشته باشید.
مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱
شرکت طب تصویر سامان پژوه ۱۰۱ تهران، در سال ۱۳۹۵ با مشارکت جمعی از اساتید و دانشگاهیان، از جمله جناب آقای مهندس محمدحسین وحیدی مدیر عامل و عضو هیت موسس و عضو هیت مدیره، در راستای خدمت به هموطنان در حوزه های تصویربرداری پزشکی، تجهیزات پزشکی و غیره … تاسیس گردید. از فعالیت های مهم این شرکت، می توان به راه اندازی مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱ اشاره نمود.
مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱ به عنوان مهمترین زیرمجموعه شرکت طب تصویر سامان پژوه ۱۰۱ تهران، فعالیت تخصصی خود را با استفاده از مدرنترین و پیشرفته ترین دستگاه های تصویربرداری پزشکی در سال ۱۳۹۷ آغاز کرد.
این مجموعه مجهز به یکی ازکارامدترین انواع دستگاه های رادیولوژی دیجیتال و نرم افزارهای پردازش تصویر است که علاوه بر انجام تمامی آزمون های ساده رایج رادیولوژی، قابلیت انجام آزمون های تخصصی نظیر هیستروسالپینگو گرافی، بررسی دستگاه گوارش (باریوم میل ،سوالو، ترانزیت) و بررسی سیستم ادراری (IVP,VCUG,..) رادیوگرافی یکپارچه از کل ستون فقراتTotal Spine و Alignment view را دارا می باشد.
۰۲۱۶۶۵۷۱۲۱۴،۰۲۱۶۶۵۷۴۲۶۲،۰۲۱۶۶۵۷۲۰۱۸،۰۲۱۶۶۵۷۵۵۱۸،۰۹۱۳۳۴۱۴۱۶۶
مجموعه تصویربرداری تهران ۱۰۱ همچنین با استفاده از زیر ساخت فناوری اطلاعات و سامانه پکس امکان دسترسی به تصاویر پزشکی را برای پزشکان محترم مقدور ساخته است.