مطالب پیشنهادی

fMRI: نگاهی به داخل مغز

اهمیت روش‌ های تصویربرداری در روند تشخیص بیماری‌ ها بر کسی پوشیده نیست، اما موضوعی که اغلب از نظر‌ها پنهان می ماند، پیچیدگی کارکرد نوع خاصی از تصویربرداری برای آناتومی عضوهای گوناگون بدن است. در این ویدیو قصد داریم به توضیح کارکرد روش اف ام آر آی fmri چیست بپردازیم. روشی که در آن تصاویری متناوب از مغز در حال استراحت ثبت می شود.

fmri چیست و چگونه کار میکند ؟

در ساختار سولل های بدن انشان، اکسیژن توسط هموگلوبین به نورون ها‏ می رسد. با افزایش فعالیت نورونی، تقاضا برای اکسیژن بیشتر شده و در نتیجه جریان خون در محل فعالیت نورون‏ ها بالا می رود. به دلیل آن که هموگلوبین، حاوی اکسیژن، دارای خاصیت مغناطیسی است باعث ایجاد تفاوت کوچک در سیگنال تشدید مغناطیسی (MR) می‌شود. بر این اساس می توان گفت که میزان اکسیژن خون متناسب با سطح فعالیت نورونی تغییر می کند. از ویژگی مطرح شده و تغییرات حاصل از آن می ‏توان برای ثبت فعالیت مغزی استفاده نمود.
در این نوع تصویربرداری، که فعالیت مغزی ثبت می‌ شود، تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی (fMRI) می گویند. fMRI مخفف عبارت Functional Magnetic Resonance Imaging است.

 

 

کاربرد‌های اف ام آر آی

همانطور که گفته شد اف‌ام‌آرآی یک روش تشخیصی برای بررسی نحوه‌ کار‌کرد مغز و مشاهده بخش های سالم، بیمار یا آسیب دیده است. براساس نتایج اف ام آر آی، ریسک بالقوه برای عمل جراحی یا هرنوع درمان‌ تهاجمی برای مغز ارزیابی می شود.

از اف ام آر آی در موارد زیر استفاده می شود:

  • بررسی آناتومی عملکردی مغز (Brain)
  • تشخیص بخش هایی از مغز که عملکرد‌های حیاتی مثل تفکر و صحبت کردن را اداره می‌ کنند
  • کمک به بررسی اثرات سکته، ضربه یا بیماری‌ های تخریبی (مانند آلزایمر)
  • راهنمایی برای جراحی، پرتو‌درمانی و یا درمان‌ های تهاجمی دیگر در مغز
  • نقشه برداری مغز (Brain mapping)
  • تحت نظر داشتن رشد و عملکرد تومور‌های مغز

تفاوت اف ام آر آی (FMRI) و ام آر آی (MRI) چیست؟

MRI یک روش غیر‌ تهاجمی است که برای تشخیص برخی از بیماری‌ ها استفاده می‌ شود. در MRI از یک میدان مغناطیسی قوی، امواج رادیویی تابانده می شوند. بازتاب این امواج از بدن توسط کامپیوتر تحلیل شده و نتیجه آن به صورت تصاویر شامل جزئیات از ساختار‌های داخلی بدن ارایه می شود.

دقت بالای تصاویر MRI در تشخیص بیماری ها توسط پزشکان بسیار کمک کننده است. اما از اف ام آر آی برای اندازه‌گیری تغییرات کوچک جریان خون که در قسمت‌های فعال مغز رخ می دهند استفاده می شود.

اف ام آر آی مغز (fMRI) یا تصویر برداری تشدید مغناطیسی چیست؟
اف ام آر آی مغز (fMRI) یا تصویر برداری تشدید مغناطیسی چیست؟

انواع اف ام آر آی

  • در اف ام آر آی ساده سیگنال BOLD، فقط یک نمای کلی از تغییراتی که به دلیل تحریکات مغزی اتفاق افتاده است در مقایسه با حالت استراحت ثبت می شود.
  • در اف ام آر آی BOLD contrast یک ماده‌ی حاجب برای آشکار سازی جریان خون در BASELINE به خون تزریق می‌ شود. این ماده باعث ایجاد کنتراست در BOLD می شود که از تغییر در میدان مغناطیسی وابسته به سطح اکسیژن هموگلوبین خون منتج می گردد.

به دلیل حساسیت های انجام روش تصویربرداری اف ام آر آی، این تصویربرداری باید زیر نظر اساتید باتجربه و کارشناسان مسلط به دستگاه های پیشرفته و به روز انجام شود. مرکز تصویربرداری پزشکی تهران 101 با بهره مندی از تمامی موارد یاد شده، آماده ارایه خدمات تصویربرداری در زمینه اف ام آر آی (FMRI) است. برای تعیین نوبت با شماره های مشخص شده تماس حاصل فرمایید.

مرکز تصویربرداری تهران 101

شرکت طب تصویر سامان پژوه 101 تهران، در سال 1395 با مشارکت جمعی از اساتید و دانشگاهیان، از جمله جناب آقای مهندس محمدحسين وحيدی مدير عامل و عضو هيت موسس و عضو هيت مديره، در راستای خدمت به هموطنان در حوزه های تصویربرداری پزشکی، تجهیزات پزشکی و غیره … تاسیس گردید. از فعالیت های مهم این شرکت، می توان به راه اندازی مرکز تصویربرداری تهران 101 اشاره نمود.

مرکز تصویربرداری تهران 101 به عنوان مهمترین زیرمجموعه شرکت طب تصویر سامان پژوه 101 تهران، فعالیت تخصصی خود را با استفاده از مدرنترین و پیشرفته ترین دستگاه های تصویربرداری پزشکی در سال 1397 آغاز کرد.
این مجموعه با استفاده از مجهزترین دستگاهای تصویربرداری شامل ام آر آی 1.5تسلا زیمنس، سی تی اسکن مولتی اسلایس زیمنس، ماموگرافی دیجیتال هولوژیک، رادیولوژی دیجیتال، پری اپیکال – پانورکس وسفالومتری دیجیتال در کوتاهترین زمان و با بالاترین کیفیت به ارایه خدمات به هموطنان عزیز می پردازد.

02166571214

02166574262

02166572018

02166575518

09133414166

مجموعه تصویربرداری تهران 101 همچنین با استفاده از زیر ساخت فناوری اطلاعات و سامانه پکس امکان دسترسی به تصاویر پزشکی را برای پزشکان محترم مقدور ساخته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا