این مرکز با بانک رفاه، بانک تجارت، بانک ملی، بانک پارسیان، بانک ملت، بانک مسکن، بانک مرکزی، بیمه آسیا، بیمه معلم، بیمه دانا، بیمه البرز، بیمه ایران، بیمه دی، بیمه ملت، بیمه سامان، بیمه رازی، بیمه سینا، کمک رسان، آتیه سازان حافظ و بیمه هواپیمایی هما همکاری دارد. با این قراردادها، بیمه‌شدگان محترم می‌توانند با آسودگی خاطر از خدمات تصویربرداری پزشکی پیشرفته ما بهره‌مند شوند.
ماموگرافی

ماموگرافی یا سونوگرافی، کدام روش بهتر است؟

ماموگرافی بهتر است یا سونوگرافی

بنظر شما ماموگرافی بهتر است یا سونوگرافی؟گاهی اوقات در غربالگری، بدلیل اینکه ماموگرافی دردناک تر ازسونوگرافی است، بسیاری از خانم‌ها می‌خواهد که به جای ماموگرافی، از سونوگرافی برای غربالگری سرطان سینه استفاده کنند در حالی‌که نباید سونوگرافی سینه را با ماموگرافی مقایسه کرد، چون این دو روش تصویربرداری متفاوت، با عملکردهای مختلف هستند. سونوگرافی جایگزین ماموگرافی یا برعکس نمی‌باشند. ماموگرافی، این توانایی را دارد که ناهنجاری هایی را شناسایی کند که از نظر جسمی و فیزیکی ، قابل حس کردن نباشند. در ادامه توضیحات بیشتری برای روشن شدن مطلب و رسیدن به جواب درست خواهیم داد.

بیشتر بخوانید: ماموگرافی در تهران

تعریف ماموگرافی و کاربردهای آن

ماموگرافی، روشی برای تصویربرداری از پستان با استفاده از اشعه ایکس با دوز پایین است. این روش به عنوان ابزاری قدرتمند در تشخیص زودهنگام سرطان پستان، به ویژه در مراحل اولیه که درمان آسان‌تر و شانس موفقیت بیشتر است، شناخته می‌شود.

کاربردهای ماموگرافی:

  • تشخیص زودهنگام سرطان پستان: ماموگرافی می‌تواند سرطان پستان را قبل از اینکه قابل لمس باشد، تشخیص دهد. این امر به درمان زودهنگام و افزایش شانس زندگی کمک می‌کند.
  • تشخیص توده‌های پستانی: ماموگرافی می‌تواند توده‌های پستانی را به طور دقیق نشان دهد و به تشخیص خوش‌خیم یا بدخیم بودن آنها کمک کند.
  • بررسی و تشخیص سایر مشکلات پستانی: ماموگرافی می‌تواند برای بررسی و تشخیص سایر مشکلات پستانی مانند کیست‌ها، calcifications و ناهنجاری‌های ساختاری به کار رود.
  • تشخیص و بررسی توده‌های پستانی در زنان جوان‌تر از ۴۰ سال
  • بررسی و تشخیص ناهنجاری‌های پستانی که در معاینه فیزیکی یا سونوگرافی مشاهده شده است
  • پیگیری و بررسی زنان با سابقه خانوادگی سرطان پستان

مزایای ماموگرافی:

تشخیص در مراحل اولیه: ماموگرافی می‌تواند سرطان پستان را در مراحل اولیه که درمان آسان‌تر و شانس موفقیت بیشتر است، تشخیص دهد.

دقت بالا: ماموگرافی در تشخیص سرطان پستان بسیار دقیق است.

ایمنی: دوز اشعه ایکس مورد استفاده در ماموگرافی بسیار کم است.

ارائه اطلاعات valuable: ماموگرافی اطلاعات valuable در مورد بافت پستان ارائه می‌دهد که می‌تواند به پزشک در انتخاب بهترین روش درمانی کمک کند.

معایب ماموگرافی:

قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس: هرچند دوز اشعه ایکس مورد استفاده در ماموگرافی بسیار کم است، اما می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کمی افزایش دهد.

فشار و درد: فشرده شدن پستان در حین انجام ماموگرافی می‌تواند برای برخی از زنان دردناک باشد.

عدم دقت کامل: ماموگرافی همیشه نمی‌تواند سرطان پستان را به طور دقیق تشخیص دهد.

بیشتر بخوانید:ماموگرافی مشکوک

تعریف سونوگرافی

سونوگرافی، روشی بی‌خطر و دقیق برای تصویربرداری از اندام‌های داخلی بدن است. این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری زنده و گویا از ساختارهای داخلی بدن را به نمایش می‌گذارد.

کاربردهای سونوگرافی:

  • بارداری: سونوگرافی، روشی بسیار کمک کننده در دوران بارداری است. از آن برای مشاهده رشد و نمو جنین، بررسی وضعیت جفت و تشخیص ناهنجاری‌های احتمالی استفاده می‌شود.
  • قلب: سونوگرافی قلب، راهی برای دیدن عملکرد قلب و عروق خونی است. این روش برای بررسی ساختار، عملکرد و جریان خون در قلب به کار می‌رود.
  • سایر اندام‌ها: سونوگرافی در تشخیص و بررسی بیماری‌ها و ناهنجاری‌های سایر اندام‌ها مانند کبد، کلیه، کیسه صفرا، لوزالمعده، طحال، رحم و تخمدان‌ها نیز کاربرد دارد.

علاوه بر موارد ذکر شده، سونوگرافی در موارد زیر نیز کاربرد دارد:

  • تشخیص و بررسی توده‌های پستانی، کیست‌ها، درد و ترشحات نوک سینه
  • بررسی و تشخیص مشکلات مربوط به تیروئید، پروستات، بیضه‌ها، مفاصل و‌عضلات، عروق خونی و چشم

سونوگرافی یک روش تشخیصی بسیار مفید و کارآمد است که در بسیاری از موارد می‌تواند به تشخیص و درمان بیماری‌ها کمک کند.

بیشتر بخوانید: ماموگرافی سینه چیست؟ انواع ماموگرافی + مراحل

مزایای سونوگرافی:

  • بی‌خطر بودن: سونوگرافی از امواج صوتی بی‌خطر استفاده می‌کند و برخلاف اشعه ایکس، هیچگونه تابشی به بدن فرد نمی‌تاباند.
  • دقیق بودن: سونوگرافی تصاویری دقیق و واضح از بعضی اندام‌های داخلی ارائه می‌دهد که به تشخیص دقیق بیماری‌ها کمک می‌کند.
  • دسترسی آسان: سونوگرافی در مقایسه با سایر روش‌های تصویربرداری مانند سی تی اسکن و ام آر آی، ارزان‌تر و در دسترس‌تر است.
  • کاربردهای متنوع: سونوگرافی در تشخیص و بررسی طیف وسیعی از بیماری‌ها و ناهنجاری‌ها در اندام‌های مختلف بدن کاربرد دارد.

معایب  سونوگرافی

  • سونوگرافی، روشی بی‌خطر و کارآمد برای تصویربرداری از اندام‌های داخلی بدن است. با این وجود، مانند هر روش تشخیصی دیگری، معایبی نیز دارد.
  • عدم دقت در برخی موارد: سونوگرافی در تشخیص برخی بیماری‌ها و ناهنجاری‌ها به اندازه سایر روش‌های تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا ام آر آی دقیق نیست.
  • محدودیت در تصویربرداری از برخی اندام‌ها: سونوگرافی در تصویربرداری از برخی اندام‌ها مانند ریه‌ها و استخوان‌ها به اندازه سایر روش‌ها کارآمد نیست.
  • وابستگی به مهارت سونوگرافیست: کیفیت تصاویر سونوگرافی به مهارت و تجربه سونوگرافیست بستگی دارد.
  • ایجاد ناراحتی در برخی موارد: فشار پروب سونوگرافی روی پوست می‌تواند در برخی افراد ایجاد ناراحتی کند.
  • عدم امکان تشخیص برخی ناهنجاری‌ها: سونوگرافی قادر به تشخیص تمام ناهنجاری‌ها و بیماری‌ها نیست.

بیشتر بخوانید:بهترین زمان ماموگرافی: چه زمانی باید ماموگرافی انجام دهم؟

ماموگرافی بهتر است یا سونوگرافی؟

ماموگرافی و سونوگرافی، دو ابزار قدرتمند در نبردی بی امان با سرطان پستان هستند. هر دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب روش مناسب، به شرایط و نیازهای هر بیمار بستگی دارد. کدام روش را انتخاب کنیم؟

  1. انتخاب بین ماموگرافی و سونوگرافی، به عوامل مختلفی مانند سن، سابقه خانوادگی، و شرایط سلامتی هر فرد بستگی دارد.
  2. برای زنان بالای ۴۰ سال، انجام ماموگرافی به طور منظم و هر دو سال یکبار توصیه می‌شود.
  3. برای زنان جوان‌تر، سونوگرافی ممکن است به عنوان اولین روش تشخیصی انتخاب شود.
  4. عوامل خطر: اگر نمی‌توانید اشعه ایکس دریافت کنید، سونوگرافی بهترین گزینه خواهد بود.
  5. دلیل تصویربرداری: سونوگرافی برای بیوپسی یا تخلیه کیست مناسب‌تر است.
  6. در برخی موارد هم ممکن است از هر دو روش به طور همزمان استفاده شود.
  7. انتخاب روش مناسب توسط پزشک معالج و با توجه به شرایط و نیازهای هر بیمار انجام می‌شود.

هیچ یک از روش‌های ماموگرافی و سونوگرافی به تنهایی برای تشخیص قطعی سرطان پستان کافی نیستند. معاینه فیزیکی پستان توسط پزشک، بخش مهمی از فرایند تشخیص است.

انجام ماموگرافی نیز مانند هر آزمایش دیگری احتمال دارد درصدی خطا داشته باشد؛ بنابراین سونوگرافی به عنوان آزمایش تکمیلی‌ مورد استفاده قرار می‌گیرد. ماموگرافی در سینه‌هایی که تراکم پایین دارند، نتیجه بهتری به همراه خواهد داشت. اما در بانوانی که سینه‌هایی متراکم دارند و در مرحله‌ی شیردهی ‌هستند، پزشک اغلب قبل از ماموگرافی، سونوگرافی سینه برایشان تجویز خواهد کرد. بعد از آن در صورت رویت هرگونه عارضه احتمالی فرد باید ماموگرافی نیز انجام دهد.

ماموگرافی و سونوگرافی در واقع مکمل یک دیگر هستند، از آنجایی که گاهی اوقات امکان خطا و دادن نتیجه کاذب در آزمایش‌های ماموگرافی وجود دارد. به همین خاطر متخصصان برای تشخیص رد احتمال یا تایید سرطان سینه به هیچ عنوان به نتیجه ماموگرافی و یا سونوگرافی به تنهایی اکتفا نمی‌کنند. در نهایت، هر دو روش ماموگرافی و سونوگرافی نقشی حیاتی در تشخیص زودهنگام سرطان پستان و نجات جان انسان‌ها دارند. انتخاب روش مناسب، مسأله‌ی  حیاتی است که باید با مشورت با پزشک معالج انجام شود.

برای غربالگری سینه کدام انجام شود؟

وقتی درباره غربالگری با اشعه ایکس ، صحبت میکنیم اغلب  ماموگرافی پیشنهاد می‌شود. غربالگری یعنی  توده ای وجود ندارد و زنان برای چک آپ و بررسی برخی از ناهنجاری های احتمالی ، به ماموگرافی مراجعه می‌کنند تا در صورت تایید شدن ناهنجاری ها، اقدامات پزشکی بعدی انجام شود.

در مراحل بعدی برای گرفتن نتیجه‌ی کاملتر درغربالگری، بهتر است ماموگرافی و سونوگرافی در کنار هم انجام شوند. به عبارتی این دو روش مکمل یکدیگر می‌باشند. سونوگرافی سینه نمی‌تواند به عنوان قدم اول در آزمایش‌های غربالگری در تشخیص سرطان سینه مورد استفاده قرار گیرد، چون نمی‌تواند علائم اولیه سرطان را تشخیص دهد. مثلا در سونوگرافی میکرو کلسیفیکاسیون ها که رسوبات کلسیم کمی هستند تشخیص داده نمی‌شود.

اگر برای شما هم بررسی وضعیت ماموگرافی اهمیت دارد با مراجعه به مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱ این اطمینان خاطر را برای خود فراهم کنید. ماموگرافی در مرکز تصویربرداری پزشکی تهران۱۰۱ با به روز ترین متد تصویربرداری تحت نظارت اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته های مرتبط با کادری مجرب و تجهیزات پیشرفته و جواب دهی آنلاین سریع و دقیق انجام می شود.

جمع بندی

سونوگرافی و ماموگرافی  مانند هم نیستند. هر دو با  تصویربرداری، به بررسی و تشخیص سرطان سینه میپردازند. ماموگرافی، استاندارد حیاتی و مهم برای تشخیص سرطان سینه است، اما سونوگرافی پستان توانایی شناسایی تغییرات خاص در پستان را نیز دارد. از آنجایی که این دو آزمایش مکمل دیگری هستند، پزشکان اغلب هم از سونوگرافی پستان و هم از ماموگرافی برای غربالگری و تشخیص سرطان سینه استفاده کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا