MRI

آیا ام آر آی مغز خطرناک است؟

ام آر آی نوعی تصویربرداری با پرتو مغناطیسی بوده که تصاویر دقیقی از اندام‌ها و بافت‌های بدن ارائه می‌دهد. ام آر آی مغز یکی رایج‌ترین انواع تصویربرداری‌ها بوده که‌ تصاویر دقیقی از بافت و ساختارهای مغز ایجاد می‌کند. MRI  از تکنولوژی‌های قدرتمند استفاده می‌کند تا ساختار مغز به صورت سه بعدی دقیق و لایه به لایه دیده شود. محققان و پزشکان با استفاده از ام آر آی بیماری‌های مغزی را تشخیص داده و نسبت به درمان مناسب اقدام می‌کنند اما آیا انجام MRI مغزی خطرناک است؟

ام آر آی مغز چیست؟

MRI مختصر شده Magnetic Resonance Imaging بوده که تصویربرداری رزونانس مغناطیسی است که در واقع نوعی تکنیک اسکن رادیولوژی محسوب می‌شود. در این روش اسکن از مغناطیسم، امواج رادیویی و کامپیوتر برای تولید تصویر اندام‌های بدن استفاده می‌کند. اسکنر ام آر ای فرم لوله‌ای شکل داشته که توسط آهنربای دایره‌ای شکل بزرگ احاطه شده است. از اسکنر می‌توان برای مغز استفاده کرد در نتیجه بیمار روی تخت دراز کشیده و توسط کنترل از راه دور به داخل دستگاه فرستاده می‌شود.

ام آر آی مغز چیست آهنربا میدان مغناطیسی قوی ایجاد کرده تا پروتون‌های اتم هیدروژن را هم راستا ‌کند سپس این پروتون‌ها در معرض پرتویی از امواج رادیویی قرار می‌گیرند. پروتون‌ها موجود در مغز شروع به حرکت اسپینی کرده و سیگنال ضعیفی تولید می‌کنند. سیگنال‌های تولید شده توسط قسمت گیرنده اسکنر شناسایی می‌شوند و اطلاعات توسط کامپیوتر پردازش شده تا تصویر نهایی تولید شود.

بیشتر بخوانید:ام آر آی تومور مغزی |معرفی و تشخیص انواع تومور مغزی

متخصص رادیولوژی در سوی دیگر اتاق حضور داشته که تمام حرکات را بررسی کرده و کنترل از راه دور را توسط کامپیوتر انجام می‌دهد. تصاویر حاصل شده بر روی ورق چاپ یا روی CD رایت می‌شود تا گزارشی برای پزشک ارسال ‌‌شود. تصویر ام آر آی مغز بسیار دقیق بوده و حتی تغییرات بسیار جزئی را در ساختارهای بدن تشخیص می‌دهد. گاهی ممکن است برای افزایش دقت تصاویر از عامل کنتراست استفاده شود.

علت استفاده از ام آر آی مغزی

سکته مغزی و بیماری‌های عصبی، صدمه مغزی و نخاعی و تومورهای مغزی از عواملی هستند که درمان آن‌ها با توجه به تصاویر حاصل شده از ام آر آی آغاز می‌شود. MRI به شناسایی عوامل تاثیرگذار بر روی مغز کمک می‌کند به همین دلیل مراکز تصویربرداری تخصصی وجود داشته که بیماران توسط پزشک به این مراکز ارجاع داده می‌شوند تا در مراجعه بعدی با نتایج حاصل از ام آر آی پزشک آن‌ها را بررسی و تفسیر کند.

مزایای ام آر آی مغز

مزایای ام آر آی مغزMRI مغز از پیشرفته‌ترین تکنینک‌های تصویربرداری بوده که با مزیت‌هایی همراه است، از جمله:

  • تصویربرداری بدون استفاده از پرتوهای یونیزان: در ام آر آی مغز از پرتوهای یونیزان استفاده نمی‌شود بلکه میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی وجود دارد که منجر امنیت بالای برای بیماران شده است.
  • تصاویر با کیفیت بالا: ام آر آی مغز تصاویری با وضوح بالا ایجاد می‌کند تا پزشک بتواند تغییرات در مغز را دقیق تشخیص داده و تحلیل کند.
  • تصویربرداری سه بعدی: تصویر سه بعدی حاصل شده از مغز امکان بررسی دقیق‌تر ساختار و تغییرات را با جزئیات فراهم می‌سازد.
  • بدون نیاز به تزریق ماده کنتراست: در MRI مغز به ندرت نیاز به تزریق ماده کنتراست (رنگی) است در نتیجه احتمال واکنش‌های آلرژیک یا عوارض جانبی ناشی از ترزیق در حداقل‌ترین مقدار است.
  • تشخیص دقیق‌ بیماری‌ها و اختلالات: پزشکان به کمک MRI بیماری‌ها و اختلالات مغزی را تشخیص می‌دهند.
  • بررسی عروق مغزی: MRI مغزی با بررسی عروق تنگی، انسداد و مشکلات عروقی را شناسایی می‌کند.
  • بررسی عملکرد مغز: تکنیک ام آر آی به بررسی عملکرد مغز کمک می‌کند.
  • بررسی تاثیر درمان‌: ام آر آی مغز امکان مقایسه اثربخشی درمان و تغییرات در ساختار و عملکرد مغزی را به صورت قبل و بعد فراهم می‌کند.

آمادگی برای انجام ام آر آی

آمادگی برای انجام ام آر آیبسته به نوع ام آر آی مغز تجویز شده ممکن است از 5 تا 45 دقیقه طول بکشد. هرچقدر تصاویر جانبی یا تصاویری با کنتراست بالاتر نیاز باشد زمان آن نیز طولانی‌تر خواهد شد. در ام آر آی‌هایی که نیاز به ترزیق رنگ کنتراست نیست زمان کوتاه‌تر است. همچنین برسی مناطق خاص از مغز، اختلالات عروقی و … از مواردی هستند که باعث طولانی‌تر شدن زمان MRI می‌شود. ام آر آی مغز هیچ دردی ندارد زیرا به هیچ عنوان فشاری به سر یا بدن وارد نمی‌شود.

در حین انجام MRI بیمار باید بی حرکت بماند و حتی ممکن است نیاز باشد برای چندین ثانیه نفس خود را حبس کند تا تصاویر مطلوب حاصل شود. ام آر آی به کوچکترین جزئیات حساس است بنابراین هیچ گونه جواهرات و وسایل تزئینی، سمعک، عینک و حتی ساعت، انگشتر و … نباید همراه بیمار باشد. بارداری، نوع داروهای مصرفی، آلرژی، بیماری مزمن، پین فلزی یا پلاتین موجود در بدن، سابقه عمل جراحی و … نیز حتما باید به اطلاع پزشک و مسئول ام آر آی رسانده شود. در بعضی موارد بنا به دستور پزشک معالج، بیمار می‌بایست ناشتا باشد.

بیشتر بخوانید :هر آنچه که راجع به آمادگی قبل از ام آر آی کمر باید بدانید!!

تفسیر جواب ام آر آی مغز

ام آر آی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی روشی برای تصویربرداری تشخیصی در پزشکی بوده که توسط پرتو‌نگاری انجام می‌شود. تفسیر جواب ام آر آی مغز بر عهده پزشک رادیولوژیست یا متخصص مغز و اعصاب است. پزشک ساختار و تغییرات مغزی را بررسی می‌کند تا بتواند با توجه وضعیت عمومی بیمار و سوابق وی و با توجه به تصاویر ام آر آی بیماری و اختلالات مغزی را تشخیص داده و درمان مناسبی را آغاز کند.

آیا MRI خطرناک است؟

ام آر آی مغز تکنیک نوینی است که در آن به عمیق‌ترین تغییرات و ساختارهای سر و مغز می‌توان پی برد. MRI مغز پروسه خطرناکی نیست بلکه در بعضی از افراد نیاز به مراعات داشته یا نباید انجام شود که در این شرایط گاه باید از روش‌های جایگزین استفاده شود. زنانی که باردار هستند به ویژه در سه ماه اول نباید ام آر آی مغزی انجام دهند. افرادی که دارای ایمپلنت یا شی فلزی در بدن هستند نیز نباید وارد دستگاه MRI شوند.

عوامل کنتراست نیز ممکن است بر برخی از افراد تاثیر منفی بگذارد زیرا داروهایی مضر برای افرادی با نارسایی کلیه و امثال آن محسوب می‌شوند. افرادی هستند که ترس از محیط بسته دارند که ام آر آی بر آن‌ها تاثیر منفی می‌گذارد که می‌توان از روش‌هایی مانند بستن چشم و گاه بیهوشی استفاده کرد و یا از دستگاه‌هایی کمک گرفت که به طور کامل بیمار را احاطه نمی‌کنند.

کلام آخر

ام آر آی مغز نیاز به تفسیر دارد که بر شناخت بیماری و روند درمان تاثیر می‌گذارد بنابراین می‌بایست دقیق و درست انجام شود. بهترین مرکز برای انجام ام آر آی در پایتخت، مرکز تصویربرداری پزشکی تهران 101 است که در آن از دستگاه‌های فوق پیشرفته و نوین استفاده می‌شود و جوابدهی در کوتاهترین زمان ممکن با دقت و کیفیت بالا انجام می‌شود.

ام آر آی مغز در مرکز تصویربرداری پزشکی تهران101 با به روزترین متد تصویربرداری تحت نظارت اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته های مرتبط با کادری مجرب و تجهیزات پیشرفته و جوابدهی آنلاین سریع و دقیق انجام می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا