دانستنی های مفید

بهترین زمان سونوگرافی سینه چه زمانی است؟

هنگامی که بحث سونوگرافی مطرح می‌شود، اغلب افکار به سمت سونوگرافی‌های مرتبط با بارداری و بررسی سلامت جنین در رحم سوق داده می‌شوند. با این حال، سونوگرافی سینه یا Breast Ultrasound نیز یکی از روش‌های تصویربرداری حیاتی است که برای اهداف متعددی فراتر از تشخیص سرطان سینه به کار می‌رود. این روش، که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از بافت سینه استفاده می‌کند، می‌تواند در شناسایی و تفکیک توده‌های جامد از کیست‌های پر از مایع، بررسی تغییرات پاتولوژیک و همچنین راهنمایی بیوپسی‌ها مفید باشد. در این متن به بررسی بهترین زمان انجام سونوگرافی سینه می‌پردازیم.

سونوگرافی پستان

استفاده از تکنیک اولتراسوند، معروف به سونوگرافی پستان، به ما امکان می‌دهد تا با استفاده از امواج صوتی، نگاهی به درون ساختارهای پستان بیندازیم. این امواج توسط دستگاهی به نام پروب تولید می‌شوند و برای اطمینان از حرکت نرم آن روی پوست و انتقال دقیق امواج، از ژلی خاص استفاده می‌شود. این روش تصویربرداری، اغلب برای شناسایی و تفکیک توده‌های مشکوک در پستان یا دیگر اختلالاتی که ممکن است در جریان معاینات بالینی یا با استفاده از ماموگرافی و MRI پستان مشاهده شوند، به کار می‌رود.

با این حال، سونوگرافی به تنهایی به عنوان روش غربالگری اولیه برای سرطان سینه مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، زیرا ممکن است نتواند همه انواع سرطان‌ها را شناسایی کند. در عوض، ماموگرافی به عنوان روش اصلی غربالگری به کار می‌رود و سونوگرافی به عنوان یک ابزار تشخیصی تکمیلی در کنار آن استفاده می‌شود.

سونوگرافی پستان
سونوگرافی پستان
بیشتر بخوانید آیا سونوگرافی می تواند سرطان سینه را تشخیص دهد؟

بهترین زمان سونوگرافی سینه چه زمانی است؟

معمولاً پزشکان سونوگرافی سینه را به عنوان روشی برای بررسی بیشتر مناطقی که در ماموگرافی نگران‌کننده به نظر می‌رسند، تجویز می‌کنند. این روش، که از یک دستگاه کوچک برای اسکن بافت‌ها استفاده می‌کند، زمانی که لازم است یک قسمت خاص از پستان را دقیق‌تر مورد معاینه قرار دهیم، بسیار کارآمد است. لازم است بدانید که ایده‌آل‌ترین زمان برای انجام معاینه و سونوگرافی سینه، پس از اتمام دوران قاعدگی است. این زمان به دلیل کاهش سطح هورمون‌ها، کم شدن تورم و حساسیت سینه‌ها، انتخاب شده است تا توده‌ها و نواحی مشکوک بهتر و راحت‌تر شناسایی شوند. در صورتی که مناطق مشکوکی شناسایی شوند، باید به طور منظم و ماهانه مورد پیگیری قرار گیرند.

چه زمانی سونوگرافی پستان نیاز است؟

سونوگرافی سینه، که به عنوان یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی و بدون درد شناخته می‌شود، برای ارزیابی بافت‌های سینه به کار می‌رود و در مقایسه با ماموگرافی، فشار یا ناراحتی کمتری ایجاد می‌کند. این روش، به ویژه برای زنانی که سینه‌های حساس دارند، توصیه می‌شود و بهتر است که در زمانی انجام شود که سینه‌ها کمترین حساسیت را دارند. برای انجام خودآزمایی سینه، دوره‌ای از ماه که سینه‌ها کمترین تورم و حساسیت را دارند، یعنی حدود ۳ تا ۵ روز پس از شروع دوره قاعدگی، زمان مناسبی است.

این کار را می‌توانید به صورت ماهانه انجام دهید تا از تغییرات احتمالی بافت سینه آگاه شوید. در مورد سونوگرافی سینه، بهتر است که این کار را یک هفته پس از پایان دوره قاعدگی انجام دهید، زیرا در این زمان، سطح هورمون‌ها کاهش یافته و سینه‌ها کمترین تورم و حساسیت را دارند. این امر به تشخیص دقیق‌تر توده‌ها و نواحی مشکوک کمک می‌کند.

با این حال، در صورتی که در ماموگرافی یا خودآزمایی، نواحی مشکوکی مشاهده شود یا پزشک شما توصیه کند، ممکن است نیاز باشد که سونوگرافی در فواصل زمانی کوتاه‌تری انجام شود. به طور کلی، برای پیشگیری و اطمینان از سلامت سینه‌ها، مراجعه منظم به پزشک و انجام سونوگرافی هر شش ماه یکبار توصیه می‌شود، اما این فواصل بر اساس توصیه‌های پزشکی شما و وضعیت سلامتی‌تان ممکن است متفاوت باشد.

سونوگرافی پستان در چه موردهایی انجام می‌شود؟

سونوگرافی به عنوان یک روش تکمیلی در کنار ماموگرافی استفاده می‌شود تا احتمال وجود سرطان سینه را بررسی کند. این امر به دلیل شیوع بالای سرطان سینه در میان زنان است. این ابزار تشخیصی فراتر از بررسی برای سرطان سینه، کاربردهای مختلفی دارد. در اینجا به برخی از دلایل رایج برای انجام سونوگرافی سینه اشاره می‌کنیم:

  • زمانی که علائمی مانند درد، قرمزی یا ترشح در سینه‌ها در طی معاینه فیزیکی مشاهده می‌شود.
  • برای ارزیابی توده‌هایی که توسط بیمار احساس می‌شوند؛ این توده‌ها ممکن است جامد (توپر) یا پر از مایع (توخالی) باشند. توده‌های جامد معمولاً نیاز به بررسی‌های بیشتر دارند.
  • در مواردی که ماموگرافی به دلیل بافت متراکم سینه در زنان جوان، تصویر واضحی ارائه نمی‌دهد.
  • قبل از انجام بیوپسی یا جراحی سینه، برای هدایت دقیق سوزن به داخل سینه و نمونه‌برداری از مایع کیست.
  • برای مشاهده اندازه و ویژگی‌های توده‌های خوش‌خیم و کیست‌ها.
  • گاهی اوقات، پس از مشاهده نتایج غیرعادی در ماموگرافی، پزشک ممکن است سونوگرافی را برای بررسی بیشتر تجویز کند.

این روش تصویربرداری، به دلیل عدم استفاده از تابش و امکان ارائه تصاویر دقیق از بافت‌های نرم، ابزاری ارزشمند در تشخیص پزشکی به شمار می‌رود.

سونوگرافی سینه از چه سنی قابل انجام است؟

سونوگرافی سینه، که به عنوان یک روش تصویربرداری ایمن و غیرتهاجمی شناخته می‌شود، برای زنان زیر ۳۰ سال به عنوان گزینه‌ای ترجیحی نسبت به ماموگرافی است. دلیل این امر، بافت پستانی متراکم و حضور غدد شیری در زنان جوان است که می‌تواند مانع از تشخیص دقیق در ماموگرافی شود. بیشتر توده‌های مشاهده شده در این سنین، کیست‌های بی‌خطر یا بافت غده‌ای طبیعی هستند.

برای زنان زیر ۲۵ سال با بافت سینه‌ای حتی متراکم‌تر، سونوگرافی می‌تواند اطلاعات مفیدی ارائه دهد و در تشخیص کیست‌ها و سایر تغییرات بافتی کمک‌کننده باشد. این روش همچنین می‌تواند برای بررسی گره‌های لنفاوی اطراف و راهنمایی در انجام بیوپسی‌ها مورد استفاده قرار گیرد. بیوپسی، که نمونه‌برداری از بافت‌های مشکوک به بیماری است، با کمک سونوگرافی دقیق‌تر انجام می‌شود.

سونوگرافی سینه نیاز به آماده‌سازی خاصی ندارد و بیماران می‌توانند بدون نیاز به آمادگی قبلی، در زمان تعیین شده برای تصویربرداری حاضر شوند.

سونوگرافی سینه از چه سنی قابل انجام است؟
سونوگرافی سینه از چه سنی قابل انجام است؟

بیشتر بخوانید سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید در ۲۰۲۴

نحوه انجام دادن سونوگرافی پستان

در زمان انجام سونوگرافی سینه، شما از ناحیه کمر به بالا لباس‌های خود را خارج می‌کنید و به پشت دراز می‌کشید. پزشک یا تکنسین، سینه‌ها را با ژلی شفاف می‌پوشاند که به عنوان واسطه‌ای برای انتقال بهتر امواج صوتی عمل می‌کند. سپس، با استفاده از یک دستگاه مبدل، امواج صوتی فرکانس بالا را به داخل بافت‌های سینه می‌فرستند و اکوی بازگشتی آن‌ها را دریافت می‌کنند. این اکوها، که از بافت‌های مختلف سینه بازتاب می‌یابند، توسط دستگاه ثبت شده و به تصاویری تبدیل می‌شوند که ساختار داخلی سینه را نشان می‌دهند. پس از اتمام فرآیند، ژل از روی سینه پاک شده و شما می‌توانید لباس‌های خود را مجدداً بپوشید.

برای آمادگی قبل از سونوگرافی سینه، باید از زدن هرگونه لوسیون، کرم یا پودر بر روی پوست خودداری کنید، زیرا این مواد می‌توانند با امواج صوتی تداخل ایجاد کرده و کیفیت تصاویر را تحت تأثیر قرار دهند.

جمع بندی

بهترین زمان برای انجام سونوگرافی پستان، یک هفته پس از پایان دوره قاعدگی است. در این زمان، به دلیل کاهش سطح هورمون‌ها، سینه‌ها کمترین تورم و حساسیت را دارند، که این شرایط به تشخیص دقیق‌تر توده‌ها و نواحی مشکوک کمک می‌کند. برای خودآزمایی سینه، بهتر است که این کار را حدود ۳ تا ۵ روز پس از شروع دوره قاعدگی انجام دهید، زیرا در این دوره سینه‌ها کمترین تورم و حساسیت را دارند.

برای پیشگیری و اطمینان از سلامت سینه‌ها، مراجعه منظم به پزشک و انجام سونوگرافی هر شش ماه یکبار توصیه می‌شود، اما این فواصل بر اساس توصیه‌های پزشکی شما و وضعیت سلامتی‌تان ممکن است متفاوت باشد.

مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱

شرکت طب تصویر سامان پژوه ۱۰۱ تهران، در سال ۱۳۹۵ با مشارکت جمعی از اساتید و دانشگاهیان، از جمله جناب آقای مهندس محمدحسین وحیدی مدیر عامل و عضو هیت موسس و عضو هیت مدیره، در راستای خدمت به هموطنان در حوزه های تصویربرداری پزشکی، تجهیزات پزشکی و غیره … تاسیس گردید. از فعالیت های مهم این شرکت، می توان به راه اندازی مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱ اشاره نمود.

مرکز تصویربرداری تهران ۱۰۱ به عنوان مهمترین زیرمجموعه شرکت طب تصویر سامان پژوه ۱۰۱ تهران، فعالیت تخصصی خود را با استفاده از مدرنترین و پیشرفته ترین دستگاه های تصویربرداری پزشکی در سال ۱۳۹۷ آغاز کرد.

این مجموعه مجهز به یکی ازکارامدترین انواع دستگاه های رادیولوژی دیجیتال و نرم افزارهای پردازش تصویر است که علاوه بر انجام تمامی آزمون های ساده رایج رادیولوژی، قابلیت انجام آزمون های تخصصی نظیر هیستروسالپینگو گرافی، بررسی دستگاه گوارش (باریوم میل ،سوالو، ترانزیت) و بررسی سیستم ادراری (IVP,VCUG,..) رادیوگرافی یکپارچه از کل ستون فقراتTotal Spine و Alignment view را دارا می باشد.

۰۲۱۶۶۵۷۱۲۱۴،۰۲۱۶۶۵۷۴۲۶۲،۰۲۱۶۶۵۷۲۰۱۸،۰۲۱۶۶۵۷۵۵۱۸،۰۹۱۳۳۴۱۴۱۶۶

منبع best time breast ultrasound

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا