دانستنی های مفیدسونوگرافیمطالب پیشنهادی

انواع سونوگرافی و آمادگی های قبل از مراجعه

 

دسته بندی های گوناگونی در زمینه سونوگرافی وجود دارد. در ادامه به توضیح سونوگرافی های رایج می پردازیم:

سونوگرافی عناصر سطحی

1. سونوگرافی گردن، تیروئید، پاراتیروئید

غده تیروئید همچون غدد دیگر بدن می تواند به تومورهای توپر یا حفرات خالی مبتلا شود . به طور معمول متخصص غدد، پس از انجام معاینات اولیه، سونوگرافی غده تیروئید را با اهداف زیر تجویز می کند:

  • تشخیص تومورهای توپر از کیست ها
  • تشخیص این مسئله که غده تیروئید تنها در گردن قرار دارد یا اینکه به درون سینه و پشت جناغ هم سرایت کرده است یا خیر
  • بررسی لنف نودهای گردنی جهت تشخیص ضایعات بدخیم

آمادگی های لازم:

  • آمادگی خاصی ندارد.
  • مدارک قبلی خود را همراه داشته باشید.

2. سونوگرافی غدد بزاقی

برای تشخیص سنگها و توده های بزاقی

آمادگی های لازم:

  • آمادگی خاصی ندارد.
  • مدارک قبلی خود را همراه داشته باشید.

3. سونوگرافی پستان ها و نواحی زیر بغل دو طرف

پستان که در اصطلاح غلط سینه نامیده می شود از بافت نرمی که حاوی چربی، غدد و مجاری شیری است تشکیل شده است. سینه یا قفسه سینه، محفظه استخوانی حاول قلب و ریه ها است.
سونوگرافی در کنار روش های دیگری چون معاینه بالینی و ماموگرافی برای بررسی، تشخیص و درمان برخی از تومورها و بیماریه ای پستان مورد استفاده قرار می گیرد. سونوگرافی از پستان ها گاهی در مردان نیز ضرورت می یابد.
زنانی که هرماه پس از پایان دوره قاعدگی به معاینه پستان های خود میپردازند بسیار زودتر متوجه تشکیل توده در پستان های خود شده و در آینده در معرض خطرات کمتری قرار میگیرند.

آمادگی های لازم:

  • سعی کنید تا دوش بگیرید و مراقب بهداشت، تعریق و بوی بد زیربغل و ضایعات قارچی این ناحیه باشید.
  • آگاهی داشته باشید که برای انجام سونوگرافی دقیق، پستانهای بیمار باید برهنه و فاقد پوشش باشند.
  • مدارک قبلی خود را حتما همراه داشته باشید.
  • خانم های بالای 40 سال حتما باید متاوگرافی ظرف یکسال اخیر انجام داده و کلیشه های آن را به همراه داشته باشند.

4. سونوگرافی اینگوینال

اغلب جهت بررسی هرنی اینگویینال درخواست می شود.

آمادگی های لازم:

  • آمادگی خاصی ندارد.
  • در صورت وجود مدارک قبلی حتما کلیه مدارک را همراه داشته باشید.

5. سونوگرافی نسج نرم هر ناحیه

جهت بررسی ضایعات قابل لمس و یا هر مورد مشکوک دیگر در این نواحی انجام می شود.

آمادگی های لازم:

  • آمادگی خاصی ندارد.

6. سونوگرافی بیضتین

سونوگرافی بیضه یک روش کم خطر است که برای تشخیص دامنه ای از مسایل پزشکی از جمله پیچ خوردگی بیضه، سرطان بیضه و اپیدیدیمیت استفاده می شود. دلایل سونوگرافی بیضه ها می تواند واریکوسل (گشادی و اتساع سیاهرگ های بیضه)، هیدروسل (آب آوردن کیسه بیضه) و بیضه های پایین نیامده (بیضه هایی که پایین نیامده یا به داخل کانال کشاله ران و شکم کشیده شده اند)، ضربه های وارده به بیضه و پیچش بیضه ها و … باشد.
معمولا در حین بررسی سونوگرافی واریکوسل از بیمارخواسته می شود تا نفس عمیق کشیده و آن را در سینه حبس کند تا وریدهای بیضه برجسته تر شده و راحت تر تحت بررسی قرار بگیرند. به علاوه بیضه ها و کیسه بیضه در حالت ایستاده نیز بررسی می شوند.

آمادگی های لازم:

  • سونوگرافی بیضه ها نیاز به آمادگی خاصی ندارد.
  • رعایت بهداشت محدوده دستگاه تناسلی خارجی لازم است.
  • هرچند اجباری در حذف موهای این ناحیه وجود ندارد و رعایت بهداشت منطقه کافی است، ولی بهتر است که روز قبل از مراجعه اقدام به نظافت موهای این ناحیه بنمایید

 

سونوگرافی مربوط به عناصر عمقی

1. سونوگرافی مربوط به احشا شکم و لگن

شامل سونوگرافی کبد، کیسه صفرا، مجاری صفراوی داخل و خارج کبدی، کلیه ها و مجاری ادرای، پروستات، رحم و ضمائم (که به دو نوعabdominal و  vaginal) انجام می شود.

آمادگی های لازم:

  • بهتر است بیماری که قرار است تحت سونوگرافی کبد، کیسه صفرا و مجاری صفراوی قرار می گیرد4 الی 6 ساعت ناشتا باشد.
  • توجه1: مصرف غذاهای چرب مانند کره، تخم مرغ و … اکیدا ممنوع است. زیرا مصرف غذاهای چرب موجب انقباض کیسه صفرا و تخلیه صفرا به روده شده و این موضوع سبب می شود تا کیسه صفرا در سونوگرافی دیده نشده یا قابل بررسی نباشد.
  • توجه ۲: مصرف مایعات ساده مثل آب و چای بلامانع است.
  • برای سونوگرافی های کلیه ها و مجاری ادراری، رحم به شیوه abdominal  بیمار باید 4 لیوان آب خورده و منتظر بماند تا مثانه اش کاملا پر شود (احساس ادرار نماید).

2. هیسترو سونوگرافی ترانس واژینال

هیستروسونوگرافی یکی از جدیدترین روش های سونوگرافی رحم و لگن محسوب می شود. این روش یک روش غیر تهاجمی است که با استفاده از تزریق آهسته سالین استریل به داخل حفره رحم صورت گرفته و پزشک با امواج اولتراسوند به بررسی ناهنجاری های اندومتری رحم و ارزیابی آن پرداخته و تصویربرداری های لازم انجام می شود.

زمان مناسب برای انجام هیستروسونوگرافی

از روش هیستروسونوگرافی برای دریافت بهترین نتایج در رابطه با مسایل ناباروری استفاده می شود و زمان مناسب هیستروسونوگرافی معمولا بعد از تخمک گذاری و یک هفته بعد از قاعدگی است.

آمادگی های لازم:

  • آمادگی خاصی موردنیاز نیست. فقط پیش از آزمایش باید مثانه خالی شود.
  • اگر تامپون استفاده می کنید باید برداشته شود. اگر پریود هستید مشکلی وجود ندارد و به شکلی برای بررسی مشکلات زنانه و زایمان، پریودی شما فرصت خوبی برای سونوگرافی واژینال است.
  • پیش از انجام آزمایش از شما می خواهند فرم رضایت نامه را امضا کنید.
  • بهتر است لباسی راحت بپوشید تا پزشک راحت تر به قسمت پایین بدن شما دسترسی داشته باشد.

3. سونوگرافی واژینال

جهت بررسی رحم و ضمائم به صورت داخلی و از راه واژن انجام می شود.

آمادگی های لازم:

  • آمادگی خاصی موردنیاز نیست. فقط پیش از آزمایش باید مثانه خالی شود.
  • اگر تامپون استفاده می کنید باید برداشته شود. اگر پریود هستید مشکلی وجود ندارد و به شکلی برای بررسی مشکلات زنانه و زایمان، پریودی شما فرصت خوبی برای سونوگرافی واژینال است.
  • پیش از انجام آزمایش از شما می خواهند فرم رضایت نامه را امضا کنید.
  • بهتر است لباسی راحت بپوشید تا پزشک راحت تر به قسمت پایین بدن شما دسترسی داشته باشد.

4. سونوگرافی های دوران بارداری

اولین دوره سونوگرافی در اوایل بارداری انجام می شود (معمولا هشت هفتگی) و به این منظور توصیه می شود که رادیولوژیست بررسی کند که جنین قلب دارد و جفت جنین در مکان خوبی قرار دارد یا خیر .
دومین سونوگرافی در میانه بارداری انجام می شود. از این سونوگرافی به عنوان سونوگرافی تعیین جنسیت نیز یاد می کنند و معمولا در هفته بیستم بارداری تجویز می شود.
سونوگرافی در پایان دوران بارداری نیز به منظور بررسی وزن، وضعیت قرار گیری و مایع دور جنین انجام می شود.
امروزه سونوگرافی NT به منظور تشخیص ناهنجاری های جنین در طول هفته یازدهم تا سیزدهم بارداری انجام می شود.

در حالت کلی در صورتی که جنین سالم باشد این تعداد سونوگرافی در طول بارداری کفایت می کند، متاسفانه برخی از والدین اصرار به انجام سونوگرافی بیش از حد دارند و در خواست سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی را می دهند که این کار توصیه نمی شود. گاهی پزشک این طور تشخیص می دهد که برای برسی های بیشتر نیاز به انجام سونوگرافی با دقت بیشتری است و ممکن است انجام هر کدام از سونوگرافی ها را برای فرد تجویز کند.

سونوگرافی سه بعدی و چهاربعدی در بارداری

سونوگرافی سه بعدی که تصویر جنین را از سه بعد و سو نشان می دهد.
سونوگرافی چهار بعدی، تصاویر سه بعدی جنین همراه با زمان است که بعد چهارم را زمان تشکیل می دهد. به بیان دیگر سونوگرافی چهار بعدی، یک تصویر با سونوگرافی سه بعدی است در زمان وقوع تصویر، و نه با تاخیر. تاخیر در زمان به تصویرهای ساخته شده توسط کامپیوتر ارتباط دارد.
با سونوگرافی سه و چهار بعدی، پوست دور بچه همراه با اندام های داخلی مشاهده می شود. شاید بتوانید شکل دهان و بینی یا خمیازه کشیدن یا زبان درآوردن جنین را نیز ببینید.

سونوگرافی سه و چهار بعدی ممکن است در مورد جزئیات ناهنجاری ها، اطلاعات بیشتری ارایه دهد.
به دلیل اینکه در این سونوها جزئیات در جهات مختلف نشان داده می شود، به تشخیص لب شکری کمک زیادی می شود. همین طور پزشک می تواند برای ترمیم و درمان بعد از تولد برنامه ریزی کند.
سونوگرافی سه بعدی برای تشخیص بیماری های قلب و دیگر اندام های داخلی نیز مفید است.
اگر جنین زیر 17 هفته بارداری در این سونوگرافی دیده شود ممکن است برخی مادران احساس کنند که بچه یک جسم بیگانه است و هنوز فرزند خود را واقعی فرض نمی کنند، بنابراین برای جلوگیری از این تفکر بهتر است سونوگرافی سه بعدی بعد از هفته 17 بارداری انجام شود.
بعد از هفته 30، سر جنین به سمت گودی لگن مادر حرکت می کند و دیگر نمی توان صورت او را مشاهده کرد. زمان مناسب برای سونوگرافی سه و چهار بعدی، بین هفته 26 تا 30 بارداری است. قبل از هفته 26، جنین چربی خیلی کمی زیر پوست دارد بنابراین استخوان های صورت به وضوح زیر پوست مشخص می شوند. اگر جفت شما در جلوی رحم باشد (قدامی) بهتر است تا هفته 28 صبر کنید تا بهترین تصویر از جنین را بگیرید. پس هفته 26 تا 28 بهترین تصاویر جنین به دست می آید.

اکوکاردیوگرافی جنینی: استفاده از امواج اولتراسوند برای ارزیابی آناتومی و عملکرد قلب کودک است.

 

سونوگرافی داپلر

این نوع سونوگرافی fvhd بررسی سرعت و میزان جریان خون در رگ ها و معمولا برای تشخیص ترومبوز وریدی، تنگی یا انسداد شریانی و همچنین جداسازی توده های پرخون از کم خون درخواست می شود. نواحی مورد درخواست می تواند کبد، کلیه، اندام های تحتانی، اندام های فوقانی وکاروتید باشند. در زنان و مامایی، سونوگرافی داپلر برای بررسی عروق رحم، گوش دادن به صدای ضران قلب جنین، بررسی عروق زیرجفت، بند ناف و عروق مغزی جنین مورد استفاده قرار می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا